6.11.2010

Miksi en ymmärrä termiä "tekotaide"?

Äiti näkee muutaman vuoden ikäisen tyttärensä piirustuksissa taidetta. Ne säilytetään, koska ne tuovat mieleen muistoja ja herättävät tunteita, aina uudestaan ja uudestaan. Muusikko istahtaa pianonsa ääreen ja kirjoittaa jokaisen nuotin ylös, jotta muistaa luomansa ja voi kehittää sitä. Hän viimeistelee kappaleen, ja se julkaistaan, jonka jälkeen tavalliset pulliaiset pystyvät siitä nauttimaan ja soittamaan moneen kertaan. Toisaalla taas keraamikko valmistaa lämpimänpunaisia astioita, jotta saisi aikaan jouluntunnelmaa aaton juhlapöytään. Yhtälailla valokuvausta harrastava nuorimies ikuistaa kameransa muistikortille kauneimman näkemänsä auringonlaskun lapinreissullaan.

Kaiken tämän takana on rentoutuminen, arjesta irtaantuminen tai vain nauttiminen siitä mitä saa aikaan. Ja kun siitä saa nauttia vielä pitkään toteutuksen jälkeen, on syntynyt jotain mitä voidaan sanoa taiteeksi. Toki taide näyttäytyy jokaiselle erilaisena, sillä mitä joku pitää kauniina tai rentouttavana, voi joku toinen kammoksua. Kaikkihan on kiinni mielipiteistä.

No entä sitten tämä tekotaide? Onko se niitä ihmisiä varten, jotka yrittävät saada hyväksyntää muilta tekemällä sitä, mistä saavat helposti kehuja? Vai eivätkö he vain ole löytäneet sitä omaa tapaa rentoutua, ja yrittävät väkisin tehdä sitä mistä ystävä, tuttu tai perheenjäsen on löytänyt ilonsa? Voiko taiteen luominen olla jonkinlainen muoti-ilmiö?!

Kertokaa, mitä on "tekotaide".

3 kommenttia :

Aibu kirjoitti...

Mä en oo ikinä ymmärtäny termiä tekotaide. Mikä erottaa "oikean taiteen" tekotaiteesta? Mielestäni ei mikään.

Nanna kirjoitti...

Tekotaiteen käsite on jäänyt minullekin hieman hämäräksi. Kyllä varmasti monet, jotka joidenkin mielestä tekevät "tekotaidetta", ilmaisevat sillä itseään ja tunteitaan ja toivovat tuottavansa elämyksiä toisille - mikä silloin erottaa taiteen ja tekotaiteen? Laatuko? Vai tarkoitusperät? Ei mitään hajua, mielestäni koko tekotaiteen termi on melko turha. Totta kai taidetta voi arvostella, ei kaikesta taiteesta tarvitse tykätä, mutta taidetta on äärimmäisen vaikeaa määritellä.

Peeäs, tosi ihana blogi sulla! Ihanan persoonallinen, erottuu niistä tylsistä tyyliblogeista, joita kaikki nykyään pitävät. Tervetuloa tsekkaamaan myös minun blogini, http://raindropsfalling-nanna.blogspot.com :)

Iida kirjoitti...

Kiitos mielipiteistänne (: