5.4.2015

PULLAPITKO

Tänään päätin verestää muistiani kouluajoista ja leivoin pullapitkon. Muutama vuosi tässä ehtikin vierähtää kun viimeksi sellaisen tein ja täytyy myöntää, että jouduin vähän lunttaamaan ohjeita tähän itsekin. Pullataikina sentään tulee ulkomuistista, mutta letittäminen vaati lisäohjeita.


Pullataikina:
5dl maitoa
200g voita
1 kananmuna
2 dl sokeria
2 pussia kuivahiivaa / 50g tuorehiivaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
12-15dl vehnäjauhoja
(hyppysellinen suolaa)

Sulata voi kattilassa ja lisää maito. Lämmitä kädenlämpöiseksi jos käytät tuorehiivaa, ja vielä hieman lämpimämmäksi (42 asteiseksi) jos käytät kuivahiivaa. Mittaa kulhoon kaikki muut aineet, paitsi vehnäjauhot ja sekoita voi-maitoseoksen kanssa. Käytä suolaa, jos voi on suolatonta. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan, niin että taikina ei ole löysää, mutta ei myöskään kivikovaa. Vaivaa koneella 10min tai käsin 20min, kunnes taikinaan muodostuu hyvä sitko. Tässä vaiheessa taikinan pitäisi irrota hyvin kulhosta ja sen pitäisi olla melko napakkaa. Hyvin vaivattu taikina ei juurikaan tartu sormiin. Anna taikinan levätä 15-30min.

Yhdestä puolen litran takinasta tulee 2-4 pullapitkoa. Itse leivon tänään yhden pitkon ja toisesta puolikkaasta taikinaa persikka-rahkapullia.
Photograph pitko by iidapaavola92 on 500px
Pyörittele kaksi saman mittaista pullapötköä ja asettele ne kuvan osoittamalla tavalla. 
Photograph pitko by iidapaavola92 on 500px
Nosta (vasemmalta luettuna) kolmas pötkö ylös.
Photograph pitko by iidapaavola92 on 500px
Vie ensimmäinen vasemmalta kahden alhaalla olevan yli.
Photograph pitko by iidapaavola92 on 500px
Laske ylhäällä oleva pötkö alas.
Photograph pitko by iidapaavola92 on 500px
Aloitetaan alusta; nosta kolmas pötkö ylös.
Photograph pitko by iidapaavola92 on 500px
Vie ensimmäinen pötkö vasemmalta kahden alhaalla olevan yli. 
Photograph pitko by iidapaavola92 on 500px
Laske ylhäällä oleva pötkö alas.
Photograph pitko by iidapaavola92 on 500px
Toista vaiheet, kunnes pitko on valmis. Taita päät siististi pitkon alle. Letti kannattaa jättää melko löysäksi jotta pullalla on tilaa kohota ja siitä tulee muhkea! Pitkon voi tässä vaiheessa kohottaa, voidella kananmunalla, koristella raesokerilla ja mantelilastuilla ja paistaa. Minä kuitenkin tein tästä persikka-rahkapitkon, koska täytteitä jäi pullista niin paljon yli.


Persikka-rahkapitko:
2 paistamatonta letitettyä pitkoa
1 pkt maitorahkaa
1 kananmuna
1 rkl vaniljasokeria
0,5 dl tomusokeria
persikoita sokeriliemessä

Yhdistä maitorahka, kananmuna ja sokerit. Leikkaa persikat viipaleiksi. Kohota pitkot ja paina niihin syvä lovi keskellä käden ulkosyrjällä. Täytä rahkaseoksella ja koristele persikalla. Paista 175 asteisen uunin alatasolla 20-25min.

2 kommenttia :

Essi kirjoitti...

Heips, mun blogissa on sulle haaste, mikäli et oo viel tehny. :)

http://essiikaroliina.blogspot.fi/

Iida kirjoitti...

Kiitos, katson jos saisin jossain vaiheessa aikaiseksi tehdä (: