16.12.2015

LUUKKU 16: JOULUTORTUT TOISELLA TAPAA

Pipareita ja joulutorttuja tulee syötyä aina ennen joulua niin paljon, että ei niitä enää jouluna kaipaa. Perinteinen luumuhillo on herkullista, mutta sen vahva maku jakaa mielipiteitä. Kutsuin ystäväni kylään ja tein tortuista hieman erilaisia variaatioita!
Luukku by iidapaavola92 on 500px.com
Paistonkestäviä marmeladeja löytyy kauppojen hyllyiltä vaikka millä mitalla, joten makuvaihtoehtoja on runsaasti. Myös purkkihedelmät, kuten persikka, ananas, aprikoosi tai päärynä sopivat hyvin paistettavien torttujen päälle. Perinteinen tähtimäinen muoto ei myöskään ole ainut tapa leikata ja asetella taikina muotoonsa, vaan erilaisia malleja on jos jonkinmoisia! 

Tavallisten joulutorttujen teko on mitä yksinkertaisinta, mutta niidenkin kanssa voi vähän hifistellä. Tortuista saa leivosmaisia taideteoksia, kun niihin lisää vielä paiston jälkeen täytteitä. Kuorettomat mandariinipalat, punaiset kirsikat tai vaikka limesiivut tuovat torttuihin juhlavuutta. Tai mitä jos tomusokerin sijaan raidoittaisi tortun sokerikuorrutteella...? Liika ajattelu muutti joulutorttuni viinereiksi, mutta onhan nekin vaihtelua perinteisiin torttuihin! 

Ai mutta mitä tarjoan ihmiselle, joka ei välitä makeasta? Torttupohjan päälle voisi varmaankin laittaa hieman pestoa ja palan vuohenjuustoa tai mozzarellasiivun, siivutettu minitomaatti ja koristeeksi tuore basilikan lehti. Entäs sinihomejuusto? Toimii varmasti! Mitä jos paistaa tortut ilman täytteitä ja lusikoi päälle tuorejuustoa ja kylmäsavulohta?

Minun torttuihini tuli pestoa, vuohenjuustoa ja minitomaattia, ja voi jukra että oli hyvää!
Luukku by iidapaavola92 on 500px.com
Makeaan versioon keitin sisälle vaniljakreemin (tässä aikas hyvä ohje -> KLIK), joka tosin onnistuu aika helposti myös kaupan valmiista vaniljakreemijauheesta. Pursotin molempiin reunoihin kreemiä, painoin sivut keskelle niin että kreemi jäi "taskun sisälle" ja laitoin päälle vielä mangosiivun. Pienellä veitsellä painelin koristekuviot ja sitten tortut uuniin. 
Luukku by iidapaavola92 on 500px.com
Herkullisia hetkiä!