22.3.2016

PÄÄSIÄISMUNIEN VÄRJÄYS

Olen ihan hullaantunut pääsiäisestä! Uskon, että tällä ihanalla säällä pitkän harmaan alkuvuoden jälkeen on jotain vaikutusta. Jalmari on osannut antaa pajunoksien olla rauhassa, olen saanut uuden kauniin keittiönpöydän ja löysin myös sievät kesäverhot tupaan kierrätyskeskuksesta. Ainiin, ja olen rakastunut mämmiin!

Innostuin myös ottamaan selvää, mitä erilaisia tekniikoita kananmunien värjäykseen on. Yksi mielenkiintoinen oli vanhoilla kynsilakoilla kananmunan marmorointi, mutta muistelin oman kynsilakkavarastoni olevan hyvin neutraali. Kokeilen joskus toiste, nyt kaipaan muniini väriä!

Päätin siis kurkistaa mitä keittiöni kaapeista löytyy. Ja sieltähän löytyi, nimittäin vanha punakaalin jämä, jonka keitin violetiksi väriliemeksi!


Kananmunat voi värjätä kahdella tapaa, liottamalla kylmässä värivedessä tai värjätä samalla kun ne keittää. Jälkimmäisessä tavassa väri jää vaaleaksi ja kaikista munista tulee saman värisiä. Kylmässä vedessä liottamalla taas sävyjä saa useita, pinnasta tulee eläväisen näköinen ja sen voi tehdä myös raaoille kananmunille. Silloin ne voi säilyttää huoneenlämmössä (kauniisti esillä tietenkin) ja keittää kun tarvitsee.

pääsiäismuna by iidapaavola92 on 500px.com

Väriliemeen tarvitaan noin litra vettä, väriainetta ja etikkaa joka saa värin tarttumaan paremmin. Vettä keitetään väriaineen kanssa niin pitkään että vesi on saanut väriä, sitten siihen lisätään loraus etikkaa ja annetaan jäähtyä. Kananmunia liotetaan vedessä tunneista vuorokauteen - mitä pidempään, sen vahvemmaksi väri muuttuu. Lisäksi kannattaa huomioida se, että väri tarttuu kunnolla vasta kun se on kuiva, eli kananmunat kannattaa varovasti noukkia vedestä ja antaa rauhassa kuivua.


pääsiäismuna by iidapaavola92 on 500px.com

Minä käytin väriliemessä punakaalta, mutta keräsin listaa muistakin väriaineista.

Keltainen - curry, kurkuma, keltasipulin kuoret, porkkana
Ruskea - kahvi, sipulin kuoret, musta tee
Punainen - punajuuren keitinliemi tai purkkipunajuurien etikkaliemi, punaviini, vadelma, puolukka
Sininen - mustikka, punakaali
Vihreä - pinaatti, koivun lehdet


pääsiäismuna by iidapaavola92 on 500px.com

Ihanaa pääsiäisenaikaa!

3 kommenttia :

Noora kirjoitti...

Ihana tunnelma näissä kuvissa! Melkein tunsin jo sormenpäissäni tuon heinän ja taustalla olevan pöydän pinnan.. :D Ja itse aiheeseen vielä, kokeilin pari päivää sitten maalailla kananmunia ihan vain vanhoilla akryylimaaleilla, oli yllättävän vaikeaa, mutta kivaa! :)

Iita kirjoitti...

Tämä laji sopiikin mulle paremmin kuin pensselillä maalaus! Se vaatii niin vakaata kättä (:

Emilia kirjoitti...

Todella ihania ja laadukkaita kuvia koko blogi täyttä, tykkään :)