10.8.2014

PALJON ONNEA TOVE JANSSON

Eilen oli Tove Janssonin syntymäpäivä. Kaikki varmasti yhdistävät tämän naisen muumien luojaksi, mutta hän oli myös pilapiirtäjä, sarjakuvataitelija ja filosofi. Ensisijaisesti hän kuitenkin piti itseään taidemaalarina. Tove käsitteli tuotannossaan luontevasti vaikeitakin asioita; yksinäisyyttä, riittämättömyyttä, alkoholia ja kuolemaa, ja otti kantaa vähemmistöjen, naiseuden ja homoseksuaalisuuden teemoihin. Osittain näitä teemoja sivutaan myös muumikirjoissa, joiden alkuperäinen tarkoitus olikin kaiketi olla aikuisten satukirjoja.

Tällä viikolla on telkkarissa näytetty paljon Tove Janssonista kertovia dokumentteja, joista osan linkitin tähän alle. Aion itse katsoa kaikki läpi hieman paremmalla aikaa. 

Minä olen intohimoinen muumifani. Yhä edelleen jaksan katsella muumipiirrettyjä ja olen lukenut muumikirjat montamonta kertaa ja aion lukea ne vielä vähintään yhtä monta kertaa uudelleen. Sarjakuvia olen silloin tällöin selaillut, ja nyt aion ottaa projektiksi lainata kirjastosta ne kaikki! Tiesittekö, ettei muumit alkujaan olleet lempeitä ja ystävällismielisiä, vaan mustia, punasilmäisiä ja laihoja demonimaisia hahmoja. Useimmiten näillä pahoilla olennoilla oli myös sarvet päässä!

Kun muumeista tehtiin uusia jaksoja, joissa he seikkailivat nukkemaisina hahmoina, en innostunut siitä lainkaan. Muumit näyttivät ja tuntuivat turhan vierailta, ja jotenkin vääränlaisilta. Mutta nyt, tulevana syksynä, teattereihin tulee elokuva Muumit Rivieralla, joka on mielestäni hirvittävän hauskasti toteutettu! Animaatio vastaa tyylillisesti hyvin paljon sarjakuvaa, jonka pohjalta elokuva on tehty. Tämä on ehdottomasti käytävä katsomassa!

Me juhlistimme syntymäpäivää pienimuotoisesti muumimamman pannukakuilla ja tuore-vaapukkahillolla!
letutblogiin

2 kommenttia :

Kirsi kirjoitti...

Muumilaisia mekin, olleet siitä lähtien, kun tyttäremme, nyt 23v. on katseli niitä pienenä, ensin televisiosta, sitten nauhoitettuna videolta. Aivan ihanan hyväksyvän valloittava sarja. Ja me olemme 50- ja 60-vuotiaita... iätön sarja.

Iida Paavola kirjoitti...

Voi ihanaa (: Muumit on nimenomaan hyväksyvä sarja. Aion näyttää myös omille lapsilleni sitten joskus!