5.8.2015

PIZZAKEITTO

Minulle hyvin ominaista on olla kokeilevainen ja utelias keittiössä. Lämpenen hitaasti vieraille raaka-aineille joita en ole maistanut ensin jonkun muun valmistamana, mutta yritän aina löytää tuttuihin ruokiin jotain uutta. Pari viikkoa sitten muistui mieleeni, että olen joskus tehnyt itse tomaattikeittoa. Pohjana olen käyttänyt valmista pussikeittoa ja siihen lisännyt tuoretta tomaattia ja mausteita. Nyt kuitenkin päätin tehdä kaiken ihan alusta asti itse. Keräsin kaupassa ostoskoriini nippusipulia, ison pussin suomalaisia tomaatteja, tuoretta basilikaa, sulatejuustoa ja kermaa - näillä raaka-aineilla ei voi kuin onnistua!

Ja keittohan onnistui. Koska harvalle miehelle kasvisruoka maistuu, ei Seppäkään tomaattikeitostani ensin innostunut, mutta maistettuaan sitä totesi sen maistuvan ihan pizzalle. Tätä ajatusta lähdimme kehittämään ja viime lauantaina tarjosimme vieraillemme alkupalaksi pizzakeittoa - keittoa jonka jokainen sai maustaa haluamallaan tavalla. Keiton lisukkeiksi olimme valinneet samanlaisia täytteitä, joita moni laittaisi pizzaansa; sinihomejuustoa, pekoni- ja sipulirouhetta, katkarapuja ja pepperonia. Lisäksi tarjosimme keiton kanssa patonkia ja ciabattaa.
Photograph tomaattikeitto by iidapaavola92 on 500px
Kahden viikon sisään keitän nyt kolmatta kattilallista pizzakeittoa, joten tässä odotellessa paljastan reseptini teillekin.

PIZZAKEITTO

15 keskikokoista tomaattia
1 sipuli (/nippusipuli)
2-3 valkosipulin kynttä
1 bataatti
1 kasvisliemikuutio
2-3 dl vettä
2 dl ruoka- tai kuohukermaa
1 pkt sulatejuustoa (vaikka koskenlaskijaa)
kourallinen tuoretta basilikaa
1 tl mustapippuria

- Kalttaa tomaatit. Keitä siis reilu määrä vettä kattilassa, leikkaa veitsellä tomaattien pohjiin kaksi ristikkäistä viiltoa ja upota tomaatit kiehuvaan veteen. Kun kuori alkaa halkeilla, nosta tomaatit kylmään vesiastiaan. Nyt tomaatteja on helppo käsitellä ja kuori irtoaa helposti. Poista kannat ja pilko tomaatit muutamaan osaan.
- Paloittele kuorittu bataatti ja sipulit.
- Keitä tomaatteja, sipuleita ja bataattia kasvisliemessä. Vettä ei tosiaankaan tarvitse kuin tuon 2-3dl, sillä tomaateissa on tosi paljon nestettä. Ei siis kannata huolestua vaikka ruoka näyttäisi tässä vaiheessa ennemminkin padalta kuin keitolta. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes bataatit ovat kypsiä.
- Lisää kerma, sulatejuusto ja mausteet, ja soseuta sauvasekottimella sileäksi.
- Maista keittoa ja lisää suolaa jos siltä tuntuu.
Photograph tomaattikeitto by iidapaavola92 on 500px
Sitten vain kehittelemään mieleisiä täytteitä!

1 kommentti :

jj kirjoitti...

Oi, aivan ihana ohje, kiitos vinkistä! :-) Pitääkin testata jos poikaystävä suostuisi kerrankin kasvisruokaa syömään :D