12.12.2015

LUUKKU 12: JOULUSAUNA

Muistan lapsuuden joulusaunasta sen, että sinne meni aina kovin innolla. Lauteilla istuessamme kuuntelimme jännittyneenä koska ulko-ovi käy, sillä siitä tiesimme tontun jättäneen lahjat kuusen alle. 

Vanhaan saunakulttuuriin tutustuessani olen todennut suomalaisten olevan pelotonta ja jääräpäistä kansaa. Saunominen on nimittäin ollut jo keskiajalla koko Euroopassa suosittua puuhaa, mutta pelko tautien leviämisestä lopetti saunaperinteen oikeastaan kaikkialla muualla paitsi Suomessa. Itseasiassa Keski-Euroopassa saunomista ja saunaa pidettiin niin vastenmielisenä, että siitä kehittyi hyvä peitenimi bordellille. Vaikka muualla saunomista pidettiin epäsiveellisenä, suomalaiset ovat uskoneet sen parantavaan vaikutukseen. Saunassa peseydyttiin, synnytettiin, hoidettiin sairaita ja pestiin vainajat. 

Saunominen oli talonpoikaisperheissä joulun kohokohtia. Saunan lämmitys saatettiin aloittaa jo edellisenä yönä, jotta kaikki ehtivät saunomaan valoisaan aikaan. Olutta heitettiin kiukaalle tuomaan hyvä satovuosi ja saunan väelle lausuttiin loitsuja ja rukouksia, joissa pyydettiin henkistä puhdistusta. Viimeinen saunoja heitti kovat löylyt ja jätti oven rakosalleen talon entisille löylymiehille, vainajille, ja haltioille - pimeän saapuessa oli heidän vuoronsa saunoa. 

Onko saunominen sitten oikeasti terveellistä? Vuonna 1765 saunasta tehtiin ensimmäinen tieteellinen tutkimus, jossa havaittiin seuraavanlaisia asioita: 
- Saunojen savu aiheuttaa silmäkarvojen sisäänkasvua
- Maito vähenee naisilla
- Ihmisruumis venyy saunassa tuuman verran
- Lasten ylenpalttinen kylvetys on syynä Suomessa yleiseen ummetukseen
- Sauna veltostaa ja kovat saunamiehet näyttävät vanhoilta ennen aikoja

Vaikka saunomista ja sen terveysvaikutuksia on tutkittu yllättävän vähän, on tultu siihen tulokseen ettei yllä olevia kammotuksia tarvitse pelätä. Ensimmäiset esi-isämme ovat olleet tietoinensa hyvinkin oikeassa monessa asiassa, sillä saunominen on nykytutkimusten mukaan oikein terveellistä. Se lisää mielihyvähormonin eritystä, lievittää stressiä, poistaa kuona-aineita, lämmittää lihaksia ja täten helpottaa kipuja, parantaa ääreisverenkiertoa (mikä on erityisesti vanhuksille hyväksi), alentaa kohonnutta verenpainetta ja saattaa jopa tuoda helpotusta sydämen vajaatoiminnasta kärsiville. Ihotautia, kuten psoriaasista, sairastavan olisi hyvä saunoa usein, sillä silloin iho vahvistuu eikä kuivu niin helposti. Kokonaisvaltaiseen terveyteen kuuluu myös henkinen puoli, ja voin väittää että 10-15 minuutin saunassa istuminen kaikessa hiljaisuudessa tekee oikein hyvää nykyajan kiireiselle ihmiselle.
Meillä saunotaan joka päivä ja saunaan kuuluu olennaisena osana keskustelu. Juttelemme päivän tapahtumista, kerromme mukavia juttuja, suunnittelemme tulevaa ja käymme välillä läpi vaikeitakin asioita. Saunan rauhoittava ja stressitön ilmapiiri takaa sen että emme esimerkiksi koskaan riitele saunassa. Jos ennen saunaa on saatu aikaiseksi riita, se kyllä häviää löylyjen mukana. 

1 kommentti :

Anskunen kirjoitti...

Mukava postaus ja vähän erilainen! : )