- Piparkakkutaikinaa
- Tähtimuotit
- Kaulimen
- Vehnäjauhoja
Lisäksi koristeluun:
- Kananmunan valkuaisia
- Tomusokeria
- Kidesokeria tai erikoishienoa sokeria
- Perunajauhoja tai maissitärkkelystä
- Etikkaa tai sitruunamehua
- Pursotinpussi
(- pienireikäinen tylla)
- Valinnaisia lisäkoristeita
- Pahvin pala
- Foliota
- Pahvin pala
- Foliota
1. Puolesta kilosta taikinaa syntyy ainakin 4 piparkakkukuusta. Ota siis kaulitusta taikinasta neljä tähteä jokaisella muotilla. Jos taikinaa jää yli, kannattaa se käyttää varaosiin! Muista paistaa samankokoiset samalla pellillä, ettei pienimmät pala.
2. Kun piparit on paistettu, niitä voi alkaa vaikka saman tien koristelemaan. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikista muista paitsi päälimmäisestä tähdestä jää näkyviin vain sakarat -ja niitä on monta! Eli yksinkertaisuus on valttia. Piparkakut koristellaan pikeerillä, eli valkuaisen ja tomusokerin seoksella johon on lisätty pieni tippa joko sitruunamehua tai etikkaa. Happo nopeuttaa kuivumista ja tekee pikeeristä kovan ja kestävän. Oikean suhteen saa vain kokeilemalla, mutta olen itse tehnyt aina kaksi eri vahvuista pikeeriä. Paksumpi laitetaan pursotinpussiin ja sillä huolitellaan reunat sekä tehdään kaikki pikkutarkka työ, löysempi pikeeri levitetään pienellä työkalulla (vaikka lusikan varrella) oikeaan paikkaan ja näin saadaan siisti ja tasainen kokovalkea pinta.
3. Aloita koristelu aina isoimmasta tähdestä ja etene koko järjestyksessä pienimpään. Pursota ensin kaikkiin tähtiin siistit reunat.
4. Pikeeri kuivuu sen verran nopeasti, että seuraavan vaiheen voi aloittaa suoraan. Ota taas ensin suurin tähti käsittelyyn, koristele se ja lisää myös keskelle pikeeriä jotta seuraava kerros pysyy paikoillaan. Jos haluaa käyttää nonparelleja, kuulia tai muita koristeita, ne tulee laittaa paikoilleen nyt. Yhtälailla on tärkeää kasata kuusi sitä mukaa kun sitä koristelee, jotta kerrokset samalla liimautuvat yhteen.
5. Kun kuuset ovat kuivuneet, ne voi liimata joko piparista tehtyyn alustaan tai foliolla peitetyn pahvin päälle. Tähän voi käyttää pelkkää pikeeriä tai tehdä "lumihangen", eli marenkia, jonka annetaan kuivahtaa muutama päivä. Marenki valmistuu siten, että vatkataan 1 kananmunan valkuainen kovaksi vaahdoksi, jonka jälkeen vähitellen lisätään kidesokeria. Kun kaikki sokeri on valkuaisen seassa, lisätään pari tippaa etikkaa/sitruunamehua ja 1tl perunajauhoja. Marenkia vatkataan niin kauan, että sokeri sulaa. Eli kun marenkia maistaa, siinä ei saa tuntua yhtäkään sokerikidettä. Marenki tulee käyttää heti ja valmis lumihangessa seisova kuusi asetetaan kuivumaan muutamaksi päiväksi paikkaan jossa se ei saa kosteutta.
3 kommenttia :
Mä yritin viime vuonna tehdä äidin kanssa tällaisia kuusia, mutta ei niistä kyllä näin kauniita tullut! :-D Kiva idea tehdä marengista lumihanki!
Awws! Söpöjä :D
Ihana idea! :) Noi näyttää tosi upeilta <3
http://marjukkakatariina.blogspot.fi
Lähetä kommentti