8.3.2016

GLUTEENITON RUOKAVALIO

Olen kokeillut monia ruokatrendejä ja dieettejä mitä tässä vuosien varrella on hehkutettu. Karppaaminen sai ruoansulatuksen jumiin, paastoaminen kiukkuiseksi, kasvisruokavaliolla vatsa tuntui ontolta ja kokoajan sai olla syömässä. Olen myös maistanut erilaisia ateriankorvikkeita ja todennut ne niin pahan makuisiksi etten sellaiseen kidutukseen suostu. 5:2 -dieetti kuulostaa paaston takia inhottavalta ja raakaravinto ykstoikkoiselta.

gluteeniton by iidapaavola92 on 500px.com

Alkuvuodesta alkoi taas vierottautuminen sokerista ja tällä kertaa jätin pois maitotuotteet ja gluteenin. Makeanhimo loppui kuin seinään ja paino putosi tasaisen varmasti, mutta sain kuulla miten henkeni haisi ihan kuolemalle. Seppä jopa uhkasi siirtyä muualle nukkumaan, jos vielä jatkan nykyisellä ruokavaliolla eikä oloni asiakaspalvelijanakaan kovin itsevarma ollut. Lannistuneena palasin takaisin vanhoihin tapoihini syömään ruisleipää Oivariinilla ja juustolla, mutta huomasin olossani selkeän muutoksen heti. Maha turposi ja ajatuksissa alkoi taas pyöriä suklaa ja pulla.

gluteeniton by iidapaavola92 on 500px.com

Päätin yrittää uudelleen, tällä kertaa vain gluteenittomalla linjalla. Oloni on loistava. En ole keksinyt mikä gluteenissa aiheuttaa makeanhimon, enkä ole löytänyt netistäkään mitään selkeää selitystä vaikka olen kolunnut sen läpikotaisin, mutta gluteenittomalla ruokavaliolla herkkuja ei tee mieli lainkaan. Monen vuoden tappelun jälkeen on helpottavaa tietää, että minun ei tarvitse kamppailla mielihaluja vastaan ja moittia surkeaa itsekuriani - ruokavalioni on vain ollut väärä.

Gluteeniton ruoka on kallista ja siksi olen nyt innostunut leipomaan itselleni muun muassa gluteenitonta leipää. Tätä näkkileipää kokeilin ihan ensimmäisenä ja jäin siihen aivan koukkuun!


Tämä ohje on suuntaa-antava, sillä olen huomannut että gluteenittomissa jauhoissa on todella paljon eroja. Nämä näkkärit tein Sunnuntain tummasta gluteenittomasta jauhoseoksesta ja ne murenevat todella helposti. Nämä jauhot eivät myöskään ime nestettä niin paljon kuin aiemmin käyttämäni Semper-merkkiset jauhot. Eli vettä kannattaa laittaa vähitellen ja lisätä jos tuntuu siltä!


gluteeniton by iidapaavola92 on 500px.com

1 kommentti :

Milja Pyykkö kirjoitti...

Mä olen viimekesän jälkeen ollut pääosin vähäsokerinen, maidoton ja gluteeniton. Jos muistat, mulla on atooppinen iho joka välillä on ollu tosi huono. Nyt kaikki iho-oireet ja usein toistuvat poskiontelontulehdukset on hävinnyt. Mut heti kun syön enemmän sokeria ja vehnää, mulle ilmestyy ranteisiin ja kaulaan paha ihottuma. Kannatan todellakin tota sun uutta ruokavaliota! :)
http://pikkuponin.blogspot.fi