10.1.2015

PORKKANA-KAURASÄMPYLÄT

Kun tiedän, että minulla on viikonloppu vapaata, perjantait ovat hyvin toimeliaita päiviä. Eilen pyöräytin (remontin lomassa) sämpylätaikinan kohoamaan. Jaan tämän ohjeen teillekin, sillä näistä sämpylöistä tuli tavattoman pehmeitä, meheviä ja herkullisen makuisia!

Porkkana-kaurasämpylät
4 dl maitoa
puolikas pussi kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl siirappia
Lidlin sämpyläjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1dl kauraleseitä
1 rkl pellavansiemeniä
1 iso tai 2 pientä porkkanaa
2 tl suolaa
Photograph sämpylät by iidapaavola92 on 500px
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kuivahiiva, siirappi ja öljy.
- Lisää jauhoja ja sekoita yleiskoneella (tai käsin), kunnes taikina näyttää ja tuntuu sopivalta.
- Vaivaa taikinaa 10 minuuttia koneella tai kaksinkertainen aika käsin.
- Raasta tällä välin porkkanat ja yhdistä raasteeseen kaurahiutaleet ja -leseet sekä pellavansiemenet.
- Vaivauksen jälkeen lisää taikinaan suola, sekoita hyvin ja lisää viimeiseksi raaste-kauraseos. Sekoita vain sen verran, että taikina menee sekaisin.
- Nosta taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan ja peitä liinalla.*
- Leivo taikinasta 12 sämpylää, voitele vedellä ja paina kaurahiutaleisiin. Anna kohota liinan alla n. 1 tunti.
- Paista uunin keskitasossa 225 asteessa n. 15-20min kunnes pinta on kauniin ruskea.
Photograph sämpylät by iidapaavola92 on 500px
*Leipätaikinan voi nostattaa nopeasti, jolloin nesteen lämpötilan on hyvä olla 42 astetta, hiivaa on parempi käyttää kokonainen pussi ja kohottaminen kulhossa kannattaa tehdä lämpimässä vesihauteessa. Myös toisen kohotuksen aikana pellit voi laittaa lämpimään paikkaan, esimerkiksi mietoon lämpöön kiertoilmauuniin. Itse suosin kuitenkin hidasta kohotusta, jolloin taikinaan muodostuvat kuplat ovat pienempiä ja tasaisempia. Koostumus on mielestäni parempi ja maku hieman happamampi. Leipää voi kohottaa vaikka seuraavaan päivään, kunhan muistaa käyttää vähemmän hiivaa ja jättää taikina hieman viileämpään paikkaan.

Tykkään käyttää sämpylöissä Lidlin sämpyläjauhoja, koska niistä tulee ihanan pehmeitä ja kuohkeita sämpylöitä! Lisäksi jauhoissa ei ole siemeniä tai mitään muuta "ylimääräistä", jolloin sämpylät voi itse maustaa miten tahtoo.
Photograph sämpylät by iidapaavola92 on 500px
Uunituore sämpylä on täydellinen päätös päivälle!

Ei kommentteja :