7.8.2015

MUSTIKKAPIIRAS

Reilun viikon olen päivittäin viipottanut metsässä ja koko tuona aikana olemme myös syöneet päivittäin sieniruokia. Kaksi tatti-pekonipiirakkaa, kattilallinen kantarellikeittoa ja muutamat vaaleaorakaskastikkeet on tuhottu ja minulla on jo sieniähky! Pakastusmahdollisuudet ovat rajalliset, joten pyrimme nyt vain syömään tuota ilmaista herkkua niin paljon ettei tee taas vuoteen mieli. Niinä päivinä kun en ole ollut sienessä, olen poiminut mustikoita. Laskujeni mukaan 15 litraa olen kerännyt, mutta ehkä vain puolet on ehtineet pakastimeen asti. Ne ovat tuoreena niiiiin ihania syötäväksi sellaisenaan tai vaikka rahkan kanssa. Eräs ilta maistelimme mustikoita myös vaniljajäätelön kera ja ai että oli hyvää.
Photograph avajaiset by iidapaavola92 on 500px
Eilisestä mustikkakuormasta jätin litran verran piirakan tekoon, sillä en muista koska olen viimeksi syönyt pullapohjaista mustikkapiirakkaa. Pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje Iitan mustikkapiirakkaan: 

IITAN MUSTIKKAPIIRAS
pohja: 
2 dl maitoa
100g voita
1 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
25g tuorehiivaa (tai 1pss kuivahiivaa)
1 muna
½-1 rkl kardemummaa
hyppysellinen suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja

täyte:
1 litra mustikoita
2 rkl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
(2 rkl perunajauhoja jos mustikat ovat pakkasesta tai muuten vetisiä)

lisäksi voiteluun 1 kananmuna

- Valmista ensin pullataikina. Sulata mikrossa voi ja yhdistä maidon kanssa. Lämmitä kunnes seos on reilun käden lämpöistä. 
- Lisää joukkoon hiiva ja sekoita hyvin.
- Lisää kerralla kaikki loput aineet, paitsi vehnäjauhoista vain 2/3. Sekoita ja lisää jauhoja vähitellen tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa taikina saa jäädä käsiin kiinni eikä ole tarkoitus, että pullataikinasta tehdään kiinteä möntti lisäämällä tarpeeksi jauhoja. Taikina kiinteytyy kun sitä vaivataan, mutta vaivauksen aikana tulisi välttää jauhojen lisäämistä. 
- Vaivaa taikinaa koneella n. 10min (tai käsin 20min), kunnes siihen muodostuu hyvä sitko. Anna taikinan levähtää muutama minuutti. 
- Valmistele tällä välin irtopohjavuoka. Vuoraa sen pohja leivinpaperilla.
- Kaulitse koko taikina reilun kokoiseksi kiekoksi. Kun taikinan nostaa irtopohjavuokaan, sen tulisi roikkua reunojen yli. 
- Anna kohota vedottomassa paikassa tunnin verran.
- Yhdistä täytteen aineet ja kaada pohjan päälle. Leikkaa ylimääräiset reunat pois, pyörittele palloksi ja kaulitse siitä soikio. Leikkaa pizzaleikkurilla tai veitsellä suikaleita piiraan päälle salmiakkikuvioksi. Voitele kananmunalla. 
- Paista keskitasolla 200 asteessa puolisen tuntia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. 
Photograph mustikkapiirakka by iidapaavola92 on 500px
Piirakka on ihanan herkullinen ja kevyt! En itse lisännyt mustikoihin kuin hieman vaniljasokeria, sillä mustikoiden oma maku on pelkilteen niin hyvä. Lisäksihän piirakan kanssa voi tarjota vaniljavaahtoa tai -jäätelöä jos kaipaa lisää makeutta. 

4 kommenttia :

Vilma kirjoitti...

Kiva postaus! Minkä levyisiä sun kuvat on?:-)

Iita kirjoitti...

Kiitos :) kuvat on 700 pikseliä leveitä.

Heidi kirjoitti...

Tosi hyvän näköinen mustikkapiirakka! Kivan oloinen blogi sulla muutenkin!

http://heidieveliina.blogspot.fi/

Iita kirjoitti...

Kiitos Heidi Eveliina!